Esittelyssä: Suuhygienistin opinnot



Tässä pieni tietopaketti suuhygienistin opinnoista kiinnostuneille! :)

Virallinen alan tutkintokuvaus löytyy Turkuamk.fi sekä Opintopolku- sivustoilta, mutta ajattelimme koota tiivistetyn paketin alan opiskelusta näin opiskelijan näkökulmasta.

Suuhygienistin työ on hyvin sosiaalista ja potilasläheistä, sillä suuhygienistin työ on pitkälti terveyden edistämistä ja suu- ja hammassairauksien ehkäisyyn liittyvää työtä. Jos siis pidät ihmisläheisestä sekä käsityöpainotteisesta työstä, suuhygienistin opinnot voisi olla Sinulle hyvä vaihtoehto! Jos itsenäinen työskentely on enemmän juttuasi, kurkkaa ajatuksia hammasteknikon opinnoista tästä




Ensimmäinen vuosi opiskelua on enemmän teoriapainotteista, sillä opiskeluihin sisältyy esimerkiksi anatomian ja fysiologian kurssit, kurssit suun terveydenhoidon perusteista ja suun terveyden edistämisestä sekä turvallisuusosaamisesta (hygienia ja ensiapukurssit). Myös kieliopinnoista käydään englannin ja suomen kielen viestinnän kurssit.
Teorian vastapainoksi päästään kuitenkin nopeasti simulaatiotyöskentelyyn koulun klinikalla, jossa aloitetaan perusjutuista kuten hampaiden oikeasta harjaustekniikasta edeten haastavampiin tehtäviin kuten pastapuhdistus tahnalla tai hammaskivenpoisto ultraääni laitteella. Potilaiksi pääsevät luokkakaverit sekä ’’kalloluokan’’ muoviset hampaat. Toisen suun tutkiminen voi aluksi olla jännittävää, mutta onneksi opettajat kiertelevät neuvomassa jokaista ja luokkakaverit ovat vertaistukena. Se on kaikille uutta ja jännittävää!



Ensimmäisen vuonna keskitytään paljon myös potilaan kohtaamiseen, sillä se on hyvin tärkeässä osassa suuhygienistin työtä. Käymme läpi erilaisia potilastilanteita case-tyylisesti ja keskustelemme ryhmissä asioista, joita tulee ottaa huomioon erilasista lähtökohdista tulevien potilaiden kohtaamisessa. Ensimmäisiä ’’oikeita’’ potilaita pääsemme kohtaamaan ensimmäisessä harjoittelussa ensimmäisen vuoden keväällä. Harjoittelu kestää 4 viikkoa ja on ollut kaikille antoisa kokemus sekä ensikosketus suuhygienistin työelämään! :)

Ensimmäisessä harjoittelussa toimimme lähinnä avustavissa toimissa ohjaajan kanssa, mutta heti seuraavassa harjoittelussa toisen vuoden syksyllä monet ovat päässeet esimerkiksi poistamaan hammaskiveä. Osaaminen ja varmuus tekemiseen kasvaa huomaamatta ja onnistumisen hetket ovat mahtava tunne!

Toivottavasti tästä oli apua suuhygienistin opintoja harkitsevalle ja jos Sinulle jäi kysyttävää niin jätä kommenttia tai ole suoraan yhteydessä hallituksen jäseniin. Kerromme mielellämme lisää!


Tsemppiä pääsykokeisiin ja lämpimästi tervetuloa joukkoomme! <3